Anulare procese-verbale stabilire creante de catre Directia Generala Antifrauda Fiscala

Controlul antifrauda este efectuat de inspectorii antifrauda si poate fi de doua tipuri, in functie de operatiunile de verificare. Fata de inspectia fiscala, controlul antifrauda se desfasoara dupa reguli diferite. Totusi, anumite drepturi si obligatii, pe care contribuabilii le au atunci cand sunt supusi inspectiei, se pot aplica si in cazul controlului.

Procesele verbale ale ANAF se bazeaza pe citarea trunchiata a jurisprudentei Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), conform careia firma „stia sau ar fi trebuit sa stie“ ca participa la un mecanism de fraudare. Inspectorii antifrauda omit paragraful in care se arata ca vina trebuie dovedita de organele de urmarire penala, si nu prezumata, asa cum procedeaza DGAF.

Efectuarea inspectiei fiscale pe fond care se incheie cu raport de inspectie si decizie de impunere care confirma/infirma procesul verbal al Antifraudei Fiscale.

In calitate de reprezentant al firmei controlate, sunteti obligati sa puneti la dispozitia inspectorilor DGAF toate documentele solicitate, iar refuzul constituie infractiune si se pedepseste cu pana la trei ani de inchisoare. Pentru protejarea impotriva instrainarii sau deteriorarii documentelor supuse controlului, inspectorii antifrauda pot decide retinerea acestora, in baza unui proces-verbal de ridicare de inscrisuri.

In cazul in care identifica abateri pentru care legea prevede sanctiuni contraventionale, inspectorii antifrauda fiscala incheie procese-verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor. De asemenea, inspectorii DGAF pot dispune confiscarea bunurilor a caror fabricatie, depozitare, transport sau desfacere este ilicita, precum si veniturile realizate din activitati comerciale sau prestari de servicii nelegale.

In termen de 15 zile calendaristice de la data comunicarii actului constatator puteti face plangere impotriva sa. In acest caz, plangerea, insotita de o copie a respectivului Proces-verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor, trebuie depusa la judecatoria in circumscriptie careia a fost constatata contraventia.

In cuprinsul procesului verbal prin care se constata indiciile savarsirii unor infractiuni de frauda fiscala trebuie descrise metodele de stabilire a bazei de impunere suplimentare, modul de calcul prin care a fost evaluat prejudiciul, detaliat pe fiecare impozit, taxa, contributie sau alte sume datorate bugetului general consolidat.