Consultanta investitii straine

Investitorii straini sunt definiti ca persoane fizice sau juridice domiciliate, respectiv cu sediul in strainatate, care efectueaza investitii in Romania. Investitorii straini au dreptul sa infiinteze filiale sau sucursale cu capital integral strain sau se pot asocia cu persoane fizice sau societati comerciale romane. Investitorii straini au dreptul sa concesioneze, sa inchirireze sau sa cumpere spatii de productie sau cladiri.

Principiile pe care se bazeaza corelarea intre politica privind investitiile straine si mersul actual al procesului de reforma economica sunt urmatoarele:

    • atragerea unor resurse financiare externe, in special sub forma de asistenta economica nerambursabila, pentru sustinerea procesului de modificare a structurilor economice interne;
    • dezvoltarea anumitor sectoare de activitate prin atragerea capitalului strain, activitati ca: industria alimentara, industria medicamentelor, a cosmeticelor, mobilierului sau agricultura, etc;
    • alocarea unor resurse externe si interne importante in dezvoltarea transportului, comunicatiilor sau constructiilor si, de asemenea, a sistemului bancar pentru o mai buna functionare a economiei.

Cand investitia presupune transferarea catre agentul emitent a posibilitatii de control si decizie asupra activitatii agentului receptor, acest concept poate denumirea de investitie directa. In celelalte cazuri, este vorba despre investitia de portofoliu.

Investitia de portofoliu reprezinta un plasament pur financiar si imbina intr-un mod complex plasamentul financiar cu investitia reala.

Investitiile directe straine nu necesita un flux de capital de la o tara la alta. Investitiile directe poate imbraca mai multe forme, de exemplu: anumite forme de obligatiuni, vanzari-cumparari ale actiunilor si obligatiunilor deja existente prin schimburile de titluri de valoare sau printr-o varietate de forme si instrumente de credit pe termen scurt. Investitiile straine joaca un rol foare important in restructurarea si refacerea economica romaneasca.

Nevoia de capital strain se observa tocmai din incapacitatea propriilor economii nationale de a satisface nevoia de capital pentru refacerea economica si pentru relansarea investitiilor.

Investitorii straini sunt interesati sa opereze intr-un mediu economic deschis, fara restrictii si intr-un mediu unde inflatia este scazuta sau cel putin sub control, cu o piata libera fara bariere in obtinerea profitului. De asemenea, acestia sunt interesati sa angajeze personal calificat, sunt preocupati de costurile muncii, de costurile locale ale transportului, chiriilor, energiei sau de costurile materiilor prime.