Divortul din culpa exclusiva a unuia dintre soti

  Conform art  373  Noul Cod Civil ,divortul se poate pronunta in urmatoarele situatii:
– din culpa exclusiva a unuia dintre soti, la cererea celuilalt sot
– din culpa comuna, la cererea unuia dintre soti
– fara a se stabili o culpa, atunci cand se desfasoara procedura simplificata a divortului prin acord, prin cererea ambilor soti.
– la cererea unuia dintre soti, dupa o separare in fapt care a durat cel putin 2 ani
– la cererea aceluia dintre soti a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei.

Motivele pentru a se pronunta divortul din culpa exclusiva a unui sot ( relatiile extraconjugale,violenta conjugala,verbal,alcoolism, neindeplinirea obligatiilor conjugale ) pot fi dovedite prin urmatoarele mijloace de proba: inscrisuri,certificate medico – legale, interogatorii, marturii. Prezenta reclamantului la termenul de judecata este obligatorie. Lipsa acestuia, chiar daca paratul se infatiseaza,  va duce la respingerea cererii ca fiind nesustinuta. 

          Prezenta fizica a partilor in procesul de divort este necesara, ceruta de Art. 614, C. p. c: „In fata instantelor de fond, partile se vor infatisa in persoana, afara numai daca unul dintre soti executa o pedeapsa privativa de libertate, este impiedicat de o boala grava, este pus sub interdictie sau are resedinta in strainatate; in aceste cazuri, partile se vor putea infatisa prin mandatar.”.Partile pot fi reprezentate de mandatar cu procura autentica in cazul depunerii cererii de divort la notar, dar nu si la momentul luarii consimtamantului pentru divort, dupa 30 de zile de la depunere. 

          Rolul avocatului uneia dintre parti in procesul de divort este acela de:

 – consiliere juridica, de formare a dosarului de divort, de redactare a actiunii de divort;

-asistenta la starea civila sau la notarul public, in procedura administrativa a divortului prin accord;

– reprezentarea la depunerea cererii la notarul public sau starea civila;

– asistenta in cadrul procedurii de mediere privind divortul;

–  comunicare cu partea adversa, unde este cazul, si de stabilire a divortului de comun acord, unde acest lucru este posibil;

-consiliere in probleme privind incredintare copii, partaj bunuri comune, despagubiri materiale, prestatii compensatorii de la unul dintresoti, pensie intretinere intre soti .

Societatea Spring & Co Juridical & Business Consulting va sta la dispozitie pentru consultant juridical privind informatiile despre divort.

Distribuie articolele noastre:

Comments 1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *