Dobandirea dreptului de proprietate de catre cetatenii straini

Exista multi straini interesati de achizitionarea de proprietati imobiliare in Romania. Intrebarea este daca in acest moment ei sunt capabili sa cumpere terenuri (sau cel putin alte proprietati imobiliare, cum ar fi apartamente), in mod direct ca si in alte legislatii UE.

Legea nr. 312/2005 prevede conditiile in care cetatenii Uniunii Europene (precum si cetateni straini din afara UE), sunt in masura sa achizitioneze terenuri si numai pe teritoriul Romaniei.

Articolul 4 din Legea mentionata mai sus prevede: „Cetateanul unui stat membru fara rezidenta legala in Romania, apatrizii avand resedinta nerezidenta intr-o tara a Uniunii Europene, si persoana juridica straina nerezidenta (societate) incorporata in confomitate cu  prevederile legislatiilor UE, sunt in masura sa obtina dreptul de proprietate asupra terenurilor pentru resedinte secundare, respectiv sedii secundare, intr-un termen de 5 ani dupa ce Romania a aderat la Uniunea Europeana”.

Ce se intampla daca achizitionezi un apartament in Romania?

Cumpararea unui apartament in Romania automat presupune cumpararea partii adiacente (un procent) a terenului pe care imobilul se afla. Ca rezultat, teoretic, chiar daca cetatenii straini membrii ai Uniunii Europene ar putea achizitiona direct imobile pe teritoriul Romaniei, practic, acest lucru nu este inca posibil fara o firma romaneasca sau fara a fi nevoie de rezidenta legala cel putin in tara (aceasta este o interpretare mai recenta a Legii).

Ce-i cu cetatenii din afara UE?

Cetateanul strain Non-UE este capabil sa detina proprietati imobiliare in Romania, in conditii de reciprocitate bazata numai pe tratate internationale intre tari; cu toate acestea ei nu pot dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor romanesti in conditii mai favorabile, decat cetateniii Uniunii Europene.