Drept civil

Dreptul civil e acea ramura de drept ce apartine sistemului de drept unitar al Romaniei care reglementeaza raporturi patrimoniale si personal nepatrimoniale, la care participa persoane fizice si persoane juridice care se afla intre ele pe pozitie de egalitatea juridica.

Functia dreptului civile aceea de a fi „drept comun” si se exprima in ideea ca, atunci cand o alta ramura de drept nu contine norme proprii care sa reglementeze un anumit aspect al unui raport juridic, se apeleaza la norma corespunzatoare din dreptul civil. Se poate spune ca dreptul civil „imprumuta” normele sale altor ramuri de drept, cand acestea nu au norme proprii pentru un caz ori aspect, ori invers, alte ramuri de drept „imprumuta” norme de la dreptul civil.

Normele dreptului civil reglementeaza continutul si exercitiul dreptului de proprietate (posesia, folosinta si dispozitia), formele dreptului de proprietate (privata si publica), modurile de dobandire si stingere, precum si mijlocul specific de ocrotire al acestuia. Dreptul de proprietate are ca titular fie persoana fizica, cand se vorbeste de proprietate particulara ori privata, fie persoana juridica, in care se incadreaza proprietatea de stat, proprietate cooperatista, proprietatea altor persoane juridice, precum si a regiilor autonome, societatilor comerciale, uniunilor, asociatiilor, etc.