Drept comercial

Dreptul comercial este acea ramura de drept privat care cuprinde ansamblul unitar al normelor juridice ce reglementeaza relatiile sociale, patrimoniale si personal nepatrimoniale din sfera activitatii de comert, relatii care se nasc intre persoane care au calitatea de comerciant. Astfel, in exprimare sintetica, dreptul comercial este acea ramura a dreptului privat care reglementeaza materia comerciala.

Determinarea obiectului dreptului comercial se poate face in functie de optiunea legiuitorului pentru un anumit sistem. In conceptia clasica exista doua concepte care permit determinarea obiectului dreptului comercial:

  • Sistemul subiectiv, potrivit caruia dreptul comercial este considerat ca avand obiect normele juridice „carora le sunt supusi comerciantii”.
  • Sistemul obiectiv, in conformitate cu care dreptul comercial este considerat ca avand drept obiect normele juridice „aplicabile comertului”, adica acelor fapte, operatiuni si acte calificate de lege ca fapte de comert, indiferent de persoana care le savarseste.