Drept concurential

Dreptul concurentei este o ramura noua de drept aflata in plin proces de cristalizare intrucat este specifica economiei de piata care pana de curand nu a existat in Romania. In consecinta nici in doctrina nu exista un punct de vedere unitar cu privire la existenta sa ca ramura autonoma de drept, la sfera sa de cuprindere si cu atat mai mult in legatura cu definitia dreptului concurentei.

Opinia majoritara este fundamentata pe ideea ca aceasta ramura de drept are ca obiect atat reglementarile menite sa asigure si sa mentina concurenta cat si pe cele destinate sa reprime concurenta neloiala. Dreptul concurentei ca fiind acea ramura de drept constituita din ansamblul reglementarilor care asigura existenta concurentei, a competitiei economice si exercitarea loiala a acesteia.

Obiectul dreptului concurentei il constituie pe de o parte protectia pietei prin reprimarea practicilor monopoliste, restrictive de concurenta, iar pe de alta parte protectia concurentilor insisi prin reprimarea manifestarilor de concurenta neloiala, neoneste.