Inregistreaza o casatorie in Romania

Una dintre cele mai frecvente probleme întâmpinate de cetățenii români care trăiesc în străinătate este inregistrarea casatoriei în România, dacă este încheiat în noul lor stat de reședință. Inregistrarea casatoriei este necesară pentru a-și reînnoi orice documentație de identificare românească dar, de asemenea, pentru a preveni bigamia.

Legislația românească stabilește anumite cerințe care trebuie să fie îndeplinite pentru a se înregistra o căsătorie încheiată într-un stat străin.

Pentru ca inregistrarea casatoriei să aibă loc cetățeanul român trebuie să depună o cerere la primarul orașului în care cetățeanul român a locuit înainte de a părăsi țara. În cazul în care cetățeanul român nu a locuit în România, atunci cererea va fi înaintată Primarului Sectorului 1 București.

Cererea poate fi depusă personal sau de către un reprezentant împuternicit printr-o procură specială. Această procură specială trebuie să îndeplinească anumite condiții:
a) Dacă procura este eliberată de către autoritățile unei țări care au semnat Convenția de la Haga procura are nevoie de o apostilă;
b) În cazul în care procura este eliberată de către autoritățile unei țări cu care România a semnat tratate / convenții / acorduri de asistență judiciară reciprocă procura nu are nevoie de legalizare.
c) În cazul în care procura este eliberată de către autoritățile dintr-o țară care nu se încadrează în categoriile enumerate la litera a) și b) atunci aceasta trebuie legalizată, acest lucru înseamnă că documentul original va purta 3 timbre, unul aplicat de către autoritatea care emite procura, ștampila misiunii diplomatice românești din țara respectivă, și în cele din urmă un timbru al Ministerului român al Afacerilor Externe.

Cererea este în formă standard și este asigurată de Primăria unde se depune. Cererea trebuie să fie însoțită de următoarele documente:
1. Certificatul de căsătorie eliberat de autoritățile străine în original, o fotocopie și o traducere legalizată a documentului. La fel ca și procura certificatul trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
a) În cazul în care certificatul de căsătorie este eliberat de către autoritățile unei țări care au semnat Convenția de la Haga, certificatul de căsătorie are nevoie de o apostilă.
b) În cazul în care certificatul de căsătorie este eliberat de către autoritățile unei țări cu care România a semnat tratate / convenții / acorduri de asistență judiciară reciprocă certificatul nu are nevoie de legalizare;
c) În cazul în care certificatul de căsătorie este eliberat de către autoritățile dintr-o țară care nu se încadrează în categoriile enumerate la litera a) și b), atunci certificatul trebuie legalizat acest lucru înseamnă că documentul original va purta 3 timbre, una aplicată de către autoritatea care eliberează certificatul de căsătorie, ștampila misiunii diplomatice românești din țara respectivă, și în cele din urmă un timbru al Ministerului român al Afacerilor Externe.
2. Fotocopiile certificatului de naștere, actului de identitate sau pașaportului cetățeanului român.
3. O declarație conform căreia certificatul de căsătorie nu a fost transcris înainte de … (se menționează data). Aceasta este o declarație standardizată furnizată de către primărie.
4. Taxa de timbru de 2 lei, constând dintr-un timbru fiscal.

După primirea cererii și a tuturor documentelor necesar a fi depuse la Primarie, Primarul va dispune prin Serviciul pentru Evidența Populației a se face anchete cu privire la solicitant. După obținerea verificărilor de către Serviciul de evidență a populației, în cazul în care solicitantul a furnizat documentația corectă și în cazul în care acesta nu a solicitat înregistrarea unei alte căsătorii înaintea celei încheiate într-o țară străină, aceasta va fi înregistrată în registrele civile din România.

Pentru mai multe informații necesare privind aceasta procedura vă stăm la dispoziție prin avocații specializați din cadrul SPRING & CO JURIDICAL & BUSINESS CONSULTING.

Distribuie articolele noastre:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *