Intabulare

Intabularea inseamna inscrierea in Cartea Funciara a dreptului dumneavoastra de proprietate sau a altor sarcini. Lipsa unei proceduri de intabulare inseamna ca un imobil nu are setul actelor de proprietate complete si nu poate fi instrainat sau disponibil pentru alte operatiuni privind dreptul de proprietate al acestuia.

Inscrisul in Cartea Funciara (intabulare) este echivalentul unei carti de identitate pentru o persoana. Inscrierea este foarte importanta, deoarece in momentul in care s-a facut inscrierea, dreptul de proprietate devine opozabil fata de terti (adica este valabil nu numai intre partile care au semnat actul de proprietate, ci si pentru restul lumii).
Mai exact, poti spune ca esti efectiv proprietarul unui imobil, abia dupa realizarea acestei etape.

Daca formalitatea de publicitate nu a fost realizata, iar aceasta nu era prevazuta de lege cu caracter constituitv, drepturile, actele sau faptele juridice supuse publicitatii sunt inopozabile tertilor, in afara de cazul in care se dovedeste ca acestia le-au cunoscut pe alta cale.

Atunci cand legea prevede ca simpla cunoastere de fapt nu suplineste lipsa de publicitate, absenta acesteia poate fi invocata de orice persoana interesata, inclusiv de tertul care a cunoscut, pe alta cale, dreptul, actul, faptul sau raportul juridic supus publicitatii. In toate cazurile insa, simpla cunoastere a dreptului, actului, faptului sau raportului juridic nu suplineste lipsa de publicitate fata de alte persoane decat tertul care, in fapt, le-a cunoscut.

In principiu odata cu depunerea solicitarii de efectuare a unui cadastru pentru o proprietate, cererea de intabulare in momentul ajungerii la Cartea Funciara in vederea inscrierii trebuie insotita:

  • de inscrisul original – un inscris autentic sau de copia legalizata de pe acesta, prin care se constată actul sau faptul juridic a carui inscriere se cere sau daca inscrierea se face in temeiul unei hotarari judecatoresti, se va prezenta o copie legalizata, cu menţiunea ca sentinta este definitiva;
  • cadastru avizat
  • certificat fiscal
  • copii acte identitate

Prin intabulare, adica inscrierea in Cartea Funciara, oricine poate solicita printr-un Birou Notarial sau direct la Cartea Funciara un extras de informare privind un imobil. Acelasi lucru il solicita si Biroul Notarial, atunci cand se realizeaza o vanzare, cu diferenta ca in acest caz poarta numele de Extras de Autentificare si poate fi folosit doar de notarul care l-a solicitat.

Asadar fara sa existe intabularea unei proprietati nu ar trebui sa se faca nici o angajare intr-o tranzactie imobiliara fara verificarea unui extras de informare cu privire la inscrierile din cartea funciara sau a unei promisiuni de vanzare – cumparare, astfel incat sa nu mai apara situatii de litigiu in viitor cu privire la acea proprietate.