Menu

Investitii in piata imobiliara

      Piata imobiliara reprezinta totalitatea tranzactiilor care implica drepturi de proprietate sau de folosinta asupra terenurilor si cladirilor. Tranzactia imobiliara inseamna transferul permanent sau temporar al unui drept de la o parte la cealalta in schimbul unei recompense care, de obicei, este o suma de bani. Ca pe orice piata, pretul de tranzactie este stabilit, in primul rand, de interactiunea dintre cerere si oferta. Datorita caracterului specific al bunurilor imobiliare, transferul proprietatii sau folosintei acestora nu implica si transportul efectiv al bunului, iar fiecare cladire vanduta sau cumparata este diferita de celelalte prin pozitionare, alcatuire, infrastructura aferenta etc. Faptul ca fiecare imobil este unic determina complexitatea foarte mare a acestei piete si impartirea acesteia in functie de zone si de scopul in care va fi utilizat bunul respectiv.

      De asemenea, eterogenitatea duce la cresterea substantiala a costurilor de cautare, creeaza distributia asimetrica a informatiilor si restrictioneaza, in buna masura, substituibilitatea. Pe piata imobiliara pot fi intalnite preponderent: speculatia, investitia pe termen lung si investitia pe termen scurt. Pe langa elementele investitionale/speculative ale pietei imobiliare, terenurile si cladirile prezinta si caracteristicile unui bun de consum. Mai precis, exista trei tipuri de motivatii comune care stau la baza vanzarilor sau cumpararilor de imobile: dorinta de a detine un spatiu de locuit sau pentru alte scopuri de utilitate personala, dorinta de a obtine profit si dorinta de a obtine un venit fix in urma inchirierii imobilului.

      Chiriile sunt cele care ofera indicii relevante legate de cerere, fiind percepute ca un indicator de baza al pietei imobiliare. Valoarea acestora depinde de mai multe variabile cum ar fi produsul intern brut real (care cuprinde atat nivelul agregat al venitului pe cap de locuitor, cat si dimensiunea populatiei) si ratele anticipate ale dobanzilor reale (care exprima costul imprumuturilor).

Mai multe articole din categoria Investitii in piata imobiliara