Legea darii in plata

O noua involburare strabate societatea romaneasca, de data aceasta pe initiativa parlamentara legata de asa-numita lege a “darii in plata”, care deja a intrat in vigoare.

Din anul 2008, odata cu declansarea celei mai agresive crize financiare cunoscute de aceasta planeta, oamenii sunt constientizati aproape zi de zi cu noi concepte si necesitati carora ar fi bine sa li se dea crezare si credibilitate. Acesta este un mod prin care organisme internationale financiare si economice incearca sa pregateasca cetatenii pentru preventia si combaterea unor riscuri cu finalitate nedorita.

Au fost facute recomandari institutionale si de actiune guvernamentala (ale FMI, Banca Mondiala, UE, OCDE, etc) cu privire la supraveghere, macroprudentialitate, echilibrul macroeconomic, semestrul European, toate avand ca punct central stabilitatea financiara, de la nivel de tara pana la nivel global.

Din start se deosebesc doua categorii de clienti care pot apela la Legea 77/2016: debitorii care au imobilul deja executat de banca, dar au in continuare veniturile grevate de rate catre banca si debitorii la care creditul este in derulare, dar clientul se vede in imposibilitatea de a achita in continuare ratele.

Ca sa poata apela la legea darii in plata, consumatorii trebuie sa faca dovada ca imprumutul a fost contractat cu scopul de a achizitiona un imobil cu destinatia de locuinta sau creditul este garantat cu cel putin un imobil cu destinatia de locuinta. Pot fi date in plata odata cu imobilul si creditele de nevoi personale contractate de imprumutati pentru a acoperi contravaloarea avansului. Bineinteles si aici se impune conditia ca acestia sa poata dovedi ca banii au fost utilizati tot pentru a acoperi nevoile locuintei.

Sub incidenta legii intra si imprumutatii, codebitorii, garantii personali (fidejuisorii) garantii ipotecari ai debitorului principal. Intra in aceasta categorie si persoanele fizice care au garantat cu imobile proprii datorii ale unor persoane juridice. Faptul ca legea ofera aceasta posibilitate mareste foarte mult sfera de aplicabilitate. In situatia in care creditul a fost garantat cu mai multe bunuri pentru stingerea datoriilor se vor da in plata toate bunurile ipotecate.

SPRING & CO JURIDICAL & BUSINESS CONSULTING va pune la dispozitie serviciile juridice, precum consultanta si asistenta in ceea ce priveste procedura de aplicare a acestei legi, “Legea darii in plata”, avand o vasta experienta in domeniul financiar-bancar.

Distribuie articolele noastre:

Comments 1

  1. Cristina

    Vreau sa știu siu dacă pot sa aceasta lege:am fost căsătorită si am luat un împrumut cu soțul pt o casa,am luat casa împreuna eu fiind girant,după doi ani am divorțat si la partaj el a rămas cu coasa si a preluat si datoria băncii ca va plăti in continuare,cu timpul nu a mai plătit casa a fost scoasă la licitație si eu am primit tot timpul notificări.de curând casa a fost cumpărată de o persoana care este concubina lui cu un preț foarte mic.ce pot sa fac eu acum ca banca va trebui sa își recupereze diferența de bani care a mai rămas.el este stabilit in alta țara si eu ca si coplătitori cred ca o sa plătesc eu.pot sa accesez darea in plata?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *