Recuperarea debitelor in UE

In ipoteza extrem de posibila in care o societate comerciala din spatiul UE nu isi indeplineste obligatia de plata in lipsa unui contract incheiat, in momentul actual in care neexecutarea unui contract produce consecinte importante pentru functionarea societatii vom prezenta, succint, mecanismele de actiune si actele normative aplicabile.

Este posibil sa se recurga la dreptul UE privind solutionarea litigiilor de natura civila si comerciala pentru a obtine recuperarea unei creante in cazurile care comporta un element transfrontalier.

Somatia europeana de plata reprezinta o procedura simplificata pentru creantele pecuniare transfrontaliere necontestate de parat, pe baza unor formulare tip.

Somatia  europeana de plata trebuie apoi comunicata paratului de catre instanta. Paratul poate fie sa plateasca valoarea creantei, fie sa o conteste.  Acesta are la dispozitie 30 de zile pentru a face opozitie la somatia europeana de plata. In acest caz, cauza trebuie transferata catre instantele in materie civila obisnuite pentru a fi solutionata in temeiul dreptului intern.

In cazul in care paratul nu face opozitie, somatia europeana de plata devine automat executorie. O copie a somatiei europene de plata si, daca este necesar, o traducere trebuie transmisa autoritatilor de executare din statul membru in care aceasta trebuie executata. Executarea are loc in conformitate cu normele si procedurile interne ale statului membru in care se executa somatia europeana de plata.

Procedura europeana cu privire la cererile cu valoare redusa are drept scop simplificarea si accelerarea solutionarii cererilor transfrontaliere a caror valoare nu depaseste 2000 de Euro.

Procedura europeana cu privire la cererile cu valoare redusa este la dispozitia justitiabililor ca o alternativa la procedurile prevazute de legislatiile statelor membre. O hotarare pronuntata in cadrul procedurii europene cu privire la cererile cu valoare redusa este recunoscuta si executorie intr-un alt stat membru, fara sa fie necesara o hotarare de constatare a caracterului executoriu si fara sa existe vreo posibilitate de a se opune recunoasterii sale.

In cazul in care aveti o creanta pecuniara impotriva unei societati care risca sa dea faliment, va bucurati de anumite forme de protectie.

 In acest caz, legea prevede in general doua posibilitati:

  • fie societatea poate fi salvata; in acest sens, va fi pusa sub administrare prin hotarare judecatoreasca. Scopul acestei proceduri este salvarea societatii, mentinerea activitatii sale, pastrarea locurilor de munca şi stabilirea pasivelor,
  • fie situatia este suficient de complicata pentru a justifica lichidarea societatii, adica, in limbaj comun, falimentul.

Pentru a va asigura recuperarea debitului, este necesara probarea pretentiei (creanta certa, lichida si exigibila) in fata persoanei – denumita in general administrator sau lichidator – care raspunde de reorganizarea sau lichidarea bunurilor debitorului.

Societatea profesionala de servicii juridice SPRING & CO JURIDICAL & BUSINESS CONSULTING vine in sprijinul Clientilor sai prin asistenta si/sau reprezentare in materia recuperarii debitelor in Uniunea Europeana, avand o vasta experienta in ceea ce priveste formularea si sustinerea somatiilor de plata europene si alegerea celei mai bune variante de lucru pentru a asigura recuperarea crentelor.

Distribuie articolele noastre:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *