Releveu

Un releveu (plan releveu) reprezinta operatia de masurare, desenare si reprezentare la scara a elementelor unei constructii, ale unui ansamblu de constructii sau ale unui detaliu constructiv. Reprezinta o piesa esentiala si premergatoare oricarei interventii asupra unei cladiri existente.

Releveu (plan releveu) este o piesa esentiala in elaborarea proiectelor de interventie asupra unor cladiri existente: consolidari, reabilitari, refunctionalizari, transformari, etc. Dincolo de acest scop practic, releveul (plan releveu) reprezinta un instrument de cercetare, punand in evidenta elementele definitorii ale spatiului, tipologia planului, compozitia fatadelor, decoratia si elementele constructive.

Releveele de constructii se executa cu scopul de a inscrie constructia in Cartea Funciara in vederea intabularii dreptului de proprietate atat la apartamente cat si la terenuri cu constructie.

De asemenea,  releveul este util in cazul dobandirii unui credit bancar, dezmembrarea imobilului, sau solicitarea clientului.

Scopul unui plan releveu este realizarea unei documentatii tehnice cat mai precise si complete atat asupra cladirilor pentru care nu exista date (planuri, sectiuni, fatade, detalii), cat si pentru cele al caror proiect initial exista dar care, din diferite motive (erori de executie, transformari, degradari), nu mai corespunde situatiei reale.